Charlotte Vonk

beeldend werk

over het werk:

Ik maak schilderijen en collages op doek met gouache en acrylverf. Mijn niet-figuratieve composities bestaan uit platte vlakken en lijnen, in een palet van meestal uitgesproken kleuren. Vaak blijven mijn werken zonder titel, maar ze zijn in al hun eenvoud leesbaar.

De schilderijen ontstaan al zoekend. Ik rol de kleurvlakken met een verfroller op het doek, tamponneer ze of schilder ze met een kwast. Ik leg papieren mallen op het doek om vormen te creëren. Ik kies voor gouache verf vanwege de briljante kleuren en het snelle droogproces, waardoor ik laag over laag kan schilderen. De onderlagen dragen subtiel bij aan het eindresultaat. Het gebruik van mallen heeft te maken met mijn voorkeur voor grafiek. Ik gebruik de mallen ook als collage-materiaal.

over mij:

Op 1 mei 1957 ben ik geboren in Duiven. Na mijn middelbare school heb ik de opleiding Fine Arts gevolgd aan de Academie voor Beeldende Kunsten in Arnhem (1976-1982). Na mijn afstuderen ben ik naar Amsterdam verhuisd en ben ik illustrator geworden. Ik heb veel gewerkt voor tijdschriften, zoals Viva en Opzij, en ik heb kinderboeken geïllustreerd. Ook heb ik jarenlang getekend voor Sesamstraat (TV). Naast mijn commerciële werk heb ik ook vrij werk gemaakt, zoals bijvoorbeeld een plafondschildering in de boekhandel Valeton en Henstra in de Nes in Amsterdam.

Een paar jaar geleden heb ik Amsterdam verruild voor Acquoy in de Betuwe. Hier heb ik meer ruimte en ben ik meer gaan schilderen. Af en toe maak ik ook keramiek. Sinds kort ben ik begonnen met het maken van houten beelden.

Charlotte Vonk