Charlotte Vonk

beeldend werk

over mij

Ik ben geïnteresseerd in patronen, in herhaling van vormen. Composities maken, kleuren combineren. Ik hou van volkskunst en van outsider art. 

Uitgangspunten bij het schilderen: Bij de portretten ben ik niet persé op zoek naar gelijkenis, en ook niet naar realisme. Alle mensen hebben een hoofd met ogen, een neus, oren en een mond. Met die elementen kan je oneindig variëren. Ik verwonder me erover dat iedereen weer een ander gezicht heeft. Ik speel met ogen, neuzen, oren en ogen alsof het een blokkendoos is, waarmee je steeds weer andere bouwsels kunt maken. De florale schilderijen geven hetzelfde plezier, bladeren, bloemen, stengels, knoppen, ik kneed ze op het schilderij tot een geheel. Het werk kan ook puur abstract zijn, dan zijn herhaling van vormen, compositie en kleur leidraad. Schilderen is zoeken, op voorhand weet ik niet wat er zal gebeuren. 

Werkwijze bij het schilderen: de kleurvlakken zijn op het doek gerold met een verfroller, getamponneerd of geschilderd met een kwast. Ik leg papieren mallen op het doek, waardoor de vormen ontstaan. Ik gebruik gouache verf omdat de kleuren briljant zijn en de verf snel droogt, zodat laag over laag geschilderd kan worden. De onderlagen werken subtiel mee in het eindresultaat. Dat ik mallen gebruik heeft met mijn voorkeur voor grafiek te maken.

Ik ben opgeleid als schilder/graficus aan de Academie voor Beeldende Kunsten Arnhem (1976-1982). Na mijn opleiding ben ik naar Amsterdam verhuisd en ben ik illustrator geworden. Ik heb veel voor tijdschriften gewerkt, zoals de Viva en Opzij en ik heb kinderboeken geïllustreerd. Ik heb jarenlang voor Sesamstraat (TV) getekend. Ik maakte ook vrij werk, waaronder een plafondschildering in de boekhandel Valeton en Henstra in de Nes te Amsterdam.

Sinds ik een paar jaar geleden Amsterdam voor Acquoy in de Betuwe verruild heb, schilder ik meer. Hier heb ik de ruimte. Keramiek maak ik af en toe. Sinds kort maak ik houten beelden.

Charlotte Vonk