Charlotte Vonk

beeldend werk

Over het werk van Charlotte Vonk

Bij de tentoonstellingen in Appeltern en Acquoy in 2024

Over het werk van Charlotte Vonk

In mijn werk draait alles om het schilderproces zelf. Elk schilderij ontstaat laag over laag. Ik werk intuïtief; ik begin met een idee of gevoel, maar laat me vervolgens leiden door wat er op het doek gebeurt. Het schilderij is voor mij geen illustratie van een vooraf bedacht idee, maar een verkenning waarbij het schilderen zelf het onderwerp is.

Een onderdeel van mijn werkwijze is het gebruik van mallen. Ze geven het werk een ander karakter, met scherpe lijnen of herhalende motieven, die contrasteren met de vrije en spontane bewegingen van de penseelstreek. Ze werken als stencils die bepaalde vormen en patronen vastleggen.

De werken in deze tentoonstelling zijn het resultaat van dit proces. De composities groeien, laag na laag. Ik weet nooit precies hoe het eindresultaat eruit zal zien, en dat maakt deze manier van werken voor mij zo spannend.

Elk werk in deze tentoonstelling is een momentopname van een creatief proces dat nooit helemaal rechtlijnig verloopt. Het gaat mij niet om het uitbeelden van een vast idee, maar om het schilderen zelf. Het doek is een plek waar het creatieve proces zich vrij kan ontvouwen. 

Acquoy, september 2024